Polite de bucatarie



La rugămintea unei colege, am făcut două polițe de bucătărie. Ea mi-a dat atât dimensiunile (50 cm lungime pe 13 cm lățime), cât și conceptul general de design. 

Am pornit de la două foi de panel de brad, din care mi-am decupat polițele propriu-zise, dar și picioarele și suportul. 


Pentru a da formă picioarelor, am decupat mai întâi un șablon din placaj de 4 mm. Cu ajutorul acestuia am putut verifica faptul că fibra are un unghi de 45° față de perete, ceea ce asigură rezistență maximă la compresie. În continuare, a trebuit să mă asigur că piciorul are un unghi de 90°. Am trasat orientativ forma piciorului, am tăiat cu fierăstrăul de mână pe o linie paralelă, după care am trecut la fierăstrăul circular, în care am ceva mai multă încredere.






Pasul următor a fost să rafinez forma piciorului. Șablonul m-a ajutat într-o primă fază, însă pe parcurs mi-am dat seama că forma aleasă inițial suferea de o anumită greutate și, după câteva încercări, am ajuns la un rezultat mulțumitor.




Ajuns în acest punct, a trebuit să decid distanța dintre marginea poliței și picior, ceea ce am făcut în chipul cel mai primitiv cu putință – încercare și eroare. Apropiind piciorul de margine, crește rezistența întregului sistem, dar pe măsură ce îl depărtezi, crește impresia de eleganță. În final, am ajuns la un compromis între ce-mi cerea ochiul și ce-mi dicta instinctul ingineresc.

Dimensiunile poliței îi dau un aer cochet, iar pentru a accentua asta, am adăugat o curbă largă pe suportul orizontal, cel care leagă un picior de altul, dar și picioarele de poliță. Pentru asta, am făcut un „arc de desen”, adică o scândurică de brad groasă de numai câțiva milimetri, pe care am legat-o la capete cu sfoară, în așa fel încât să pot crea și menține un arc de cerc. 



În continuare, am tăiat cu fierăstrăul nu numai elementele decorative, dar și coada de rândunică pentru fixarea de picioare.


Pentru că nu puteam lăsa prea multe unghiuri drepte, am rotunjit toate marginile vizibile ale poliței, cu o combinație de ferăstrău și rașpel. 


Un falț de 5 mm tăiat în partea de jos a poliței asigură o îmbinare mult mai solidă între aceasta și picioare. În bună măsură, falțul a fost tăiat cu ajutorul frezei, dar marginile au fost îndreptate cu ajutorul unui cuțit și al unei dălți bine ascuțite.


În cele din urmă, a venit momentul să îmbin și să încleiez toate elementele. Polițele au fost vopsite cu email alb, pe de o parte pentru a fi protejate mai bine în mediul relativ umed al bucătăriei, pe de altă parte pentru a se integra mai bine cu restul mobilei, care este de culoare albă. 



Comentarii

  1. Frumos blog si frumoase lucrari, felicitari! Ma bucur ca mai gasesc si alte bloguri de tamplarie in afara de al meu :)
    vreau totusi sa intreb cum este circularul bosch ?

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu