Masca estetica pentru lucruri inestetice

Aveam nevoie de un proiect rapid și facil, ca să nu treacă prea mult timp fără să intru în atelier. M-am orientat, așadar, către o mască din lemn pentru țevile de la sistemul de încălzire prin pardoseală. Totuși, pentru a introduse și un element de util în ecuație, am conceput proiectul ca pe un dulăpior.


În privința lemnului, am apelat la obișnuitele plăci de molid, dar și la o foaie de placaj din fag de 10 mm pe care o am de mai multă vreme. E drept că placajul este excesiv de gros pentru un asemenea proiect, dar am avut de ales între a folosi ceea ce am sau a merge să cumpăr materiale suplimentare, iar pentru un lemnar, zgârcenia e de-a dreptul deformație profesională.



Dat fiind că placajul avea dimensiuni destul de mari, nu puteam să îl trec de unul singur pe fierăstrăul de masă – cel puțin nu în condiții de siguranță. Aveam, așadar, două opțiuni: circularul de mână sau fierăstrăul simplu. Dacă până acum aș fi apelat, fără discuție, la mașina electrică, acum am preferat opțiunea mai silențioasă. Rezultatul a fost surprinzător de rapid și precis.
 
Pentru a sparge monotonia unei plăci de 50x50 cm, am decis să adaug un detaliu decorativ – o rozetă traforată. Pentru asta, am folosit o freză de mână de la Skil, dar rezultatele inițiale nu au fost foarte mulțumitoare și a trebuit să insist destul de mult cu dălți, pile și alte abrazive până la punctul unde mă puteam declara cât de cât satisfăcut. Aș zice că, în economia proiectului, asta a fost partea care a consumat cel mai mult timp.



În continuare, am modelat cele două polițe. Am optat și de data asta pentru o abordare minimalistă și am folosit direct rindeaua, atât pentru arcul de cerc, cât și pentru profilul cantului. Din nou, bătrânele unelte de mână și-au făcut datoria ireproșabil.


Pentru a da un aer maur proiectului, am împrumutat unul dintre tipurile de arc folosite în mod curent în arhitectura islamică, dar și liniile sinuoase ale curbelor complexe. Pentru trasarea arcurilor de cerc cu rază de 5 cm am folosit o cutie de baiț, care se potrivea perfect. Danke, Danke!




Pentru îmbinare, am mers pe cea mai simplă opțiune posibilă, anume pe șurub: pentru un asemenea proiect, care va sta ascuns într-un colț de baie și nu va avea de suportat sarcini prea mari, ceva mai sofisticat nici nu se justifica.


În fine, după două straturi de baiț și alte două de lac, masca arată așa:


Timpul efectiv de lucru a fost de cam 10 ore, iar prețul materialelor de aproximativ 70 RON.

Comentarii

  1. ce tip de bait/lac ai folosit la acest proiect?

    RăspundețiȘtergere
  2. Baitul este Danke! Palisandru, in doua straturi. Lacul este unul comun pe baza de rasini alchidice, dar nu imi mai amintesc exact marca.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu