Pergola in stil rustic



Căldura de afară te îmbie să cauți răcoarea, așa că primul proiect din luna lui Cuptor a fost o pergolă. Stilul care se integrează cel mai bine în curtea noastră, așa cum arată ea acum, este cel rustic, așa încât inspirația nu s-a lăsat așteptată.

Locul unde urma să fie așezată pergola are o configurație aparte: spațiul deschis este de 3 x 3,5metri, dar dacă iei în considerare doar spațiul mărginit de zidurile casei, acesta se reduce la 3 x 3 metri. Așadar, pentru a putea profita la maximum de spațiu, fără a azvârli un stâlp acolo unde nu ar fi făcut altceva decât să încurce pe toată lumea, am mers pe un sistem de grindă în consolă (cantilever).


Pentru materiale, am folosit brad de construcție, asumându-mi cu strângere de inimă toate riscurile inerente – umiditate mare, crăpături, noduri cât pumnul. Totuși, considerentul prețului a fost, ca în multe alte cazuri, decisiv. Am fost, totuși, la atelierul din apropiere și am dat toate bârnele pe abric pentru a îmbunătăți suprafața de lucru.

După ce am trasat geometriile diferitelor piese, a început cu adevărat confruntarea cu lemnul. Am folosit extensiv uneltele de mână pentru că nu am unelte electrice suficient de puternice pentru a aborda cu șanse de succes lemn la dimensiunile astea. Rezultatele, trebuie să spun de pe acum, nu au fost perfecte, nici măcar mulțumitoare de la bun început. În parte, de vină este chiar lemnul, care a lucrat tot timpul acesta, așa încât ce tăiasem în unghi drept la un moment dat înainte devenise oblic după vreo două zile. În parte, vina e cu siguranță și a mea, și e clar că mi-ar mai trebui destul exercițiu până să pot spune că mânuiesc uneltele competent.


După o primă asamblare de formă, am putut să corectez o primă serie de greșeli și să îmi fac o idee despre unde merg cu proiectul acesta.


Unul dintre elementele cele mai vizibile din întreaga structură este stâlpul care susține consolele, și pe acesta m-am hotărât să îl decorez ceva mai abundent. În primul rând, am îndepărtat colțurile, dându-i un profil octogonal. Cum o decorare sculpturală propriu-zis era exclusă de calitatea proastă a lemnului, m-am orientat spre crestăturile specifice stilului țărănesc, combinate cu motivul panglicii șerpuitoare folosit abundent în stilul brâncovenesc.


Pentru a putea trasa toate liniile așa cum trebuie, am improvizat un instrument care să poată trasa unghiuri drepte și unghiuri de 45 de grade.


În continuare, am dorit să pun în evidență diferențierea între panglică și fundal, adăugând o textură prin pansonare. Un experiment simplu mi-a arătat că textura este mai potrivită pentru fundal.




În continuare, am tăiat în consolă locașul care avea să găzduiască grinda și am redus canturile. Prin acest artificiu decorativ, o consolă de 10x10 cm a părut brusc mai zveltă.
 




După asamblare, picioarele aproape că mi-au blocat atelierul, așa încât am fost nevoit ca în continuare să lucrez cu piesele deja asamblate la fața locului.


Ca o modificare de ultim moment, am adăugat stâlpilor un sistem de agățare a ghivecelor.


Înainte de băițuire, așa arăta pergola asamblată.




După băițuire și lăcuire, pergola a căpătat ceva mai multă personalitate, în special stâlpii decorativi.




Ultimul pas este instalarea unei pânze deasupra, dar asta va trebui să mai aștepte puțin.

Cu totul, proiectul a implicat până acum cam 50 de ore de lucru.

Comentarii

  1. Foarte frumos! Idee interesanta, decoratiuni originale, ca de fiecare data! Felicitari!
    Pe Facebook te putem vedea?

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult pentru apreceri! Pe Facebook sunt aici: https://www.facebook.com/Tektoneion,

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu