Suporturi orientale pentru betisoare parfumate



Tocmai am terminat încă două suporturi pentru bețișoare parfumate și deja rezerva de tulipan este aproape epuizată.

În afară de lemnul din care sunt făcute, cele două obiecte mai au câteva lucruri în comun. Ambele se uită înspre Orient pentru inspirație și ambele se bazează pe forța estetică a caligrafiei.

Primul se oprește pe malurile levantine ale Mediteranei, în Arabia cea cunoscută încă din Antichitate pentru mirodeniile tari și tămâia parfumată. Caligrafia este în stil kufic, unul dintre stilurile cele mai vechi, puternic geometrizat și echilibrat. Mesajul religios al textului este, în proiectul meu, de importanță cu totul secundară, singurul lucru care m-a interesat fiind forma plăcută ochiului.


Al doilea merge tocmai până în Țara Soarelui-Răsare. Forma generală împrumută din profilul unei tsuba, garda specifică săbiilor folosite de samurai, dar cuvântul așezat în centru vorbește de valori mai pașnice. „Kazoku” înseamnă „familie” și semnificația lui duce spre atmosfera caldă a căminului, pe care bețișoarele parfumate o întregesc.  


Ambele piese au fost date cu două straturi de ulei – prima ulei simplu de la Starwax, a doua ulei pigmentat de la Sadolin.

Mai jos, se poate vedea felul cum am aranjat suprafața de lucru destul de generoasă a bancului de sculptură pentru a-mi aranja dălțile și felul cum folosesc lumina electrică din două unghiuri diferite pentru a putea vedea întreaga suprafață în cele mai bune condiții. 


Comentarii