Lustra pentru bucatarie



Bucătăria noastră în stil rustic cere și o lustră potrivită. Cum pe piață lucrurile sunt mai degrabă în stil kitsch, am avut o singură soluție, și anume să fac eu una. Am mers pe ideea de a avea pe tavan o scândură din care să coboare trei surse de lumină, protejate în interiorul unor borcane, pentru a întregi atmosfera.


Am pornit de la o scândură din lemn de cer, un rest din scândurile pe care le-am folosit în 2013 pentru a-mi construi băncile de grădină. 


Îndreptatul ei a fost partea cea mai obositoare din proiect – lemnul este dur și fibra are dese inversiuni. După câteva ore bune de rindeluit și cioplit cu mai multe rânduri de dălți, am ajuns la o formă acceptabilă, așa încât greutatea să fie distribuită egal de-a lungul celor două jumătăți.  


Pentru decorațiune, am ales un motiv geometric simplu, o panglică împletită.



La început am luat în calcul să o pictez cu o vopsea acrilică, însă mi-am dat seama că astfel risc să distrag atenția de la fibra lemnului. Așadar, am pictat panglica cu un lac acrilic transparent. După aceea, atunci când am finisat întreaga scândură cu ulei pentru tek de la Hornbach, panglica a rămas în culoarea originară a lemnului, creând un contrast suficient de puternic, fără a fi totuși obositor.



În continuare, m-am ocupat de partea electrică. Mi-am cumpărat toate cele de trebuință de la Tiffany Art (www.tiffany-art.ro), un atelier pe care pot să îl recomand din toată inima. Am făcut în capacul borcanelor o gaură cu diametrul de 40mm, prin care am înfiletat fasungul din metal, dar și 8 găuri mai mici, pentru ventilație. Cablul este unul împletit și îmbrăcat în material textil. La fasunguri am adăugat opritoare cuprate, pentru a evita ca toată greutatea fasungului și borcanului atașat să fie susținută exclusiv de conexiunea electrică. Am mai adăugat câte un opritor și în partea de sus a scândurii, din același motiv.




Becurile sunt conectate în paralel, iar cel din mijloc se aprinde independent de cele din margine.

În final, lustra arată astfel.





În viitorul apropiat, voi experimenta și cu alte borcane din seria Quattro Stagioni, produse de italienii de la Bormioli Rocco și pe care le-am găsit la Carrefour.    


UPDATE

După cum spuneam, am experimentat și cu alte tipuri de borcan. Pot să spun în acest moment că sunt mult mai mulțumit de proporțiile dintre elemente.



Comentarii