Un strung de jucarie



De multe ori până acum am simțit lipsa unui strung. Totuși, din lipsă de spațiu în atelier, dar și din pricina costurilor, nu am luat niciodată în serios ideea de a-mi cumpăra unul. Astăzi m-am hotărât, totuși, să încerc să îmi construiesc unul. Am găsit pe YouTube mai multe filmulețe despre cum se face trebușoara asta, rapid și fără prea multe investiții, folosind bormașina ca motor.
După câteva ore de meșterit, acesta este rezultatul.




Prima bucată de lemn strunjită a devenit mânerul din imagine.


Pentru acest prim test am folosit câteva din dălțile de sculptură pe care le am deja. Sunt conștient că sunt un pic cam fragile pentru strunjit, dar pe de altă parte, lemnul de tei este suficient de moale ca să nu îmi dea emoții.


Cea mai mare problemă cu care m-am confruntat a fost prinderea lemnului. Am pilit un șurub în așa fel încât să formez un fel de șurubelniță cu capul plat, dar  sub acțiunea dălții, șurubul a început să se învârtească în interiorul lemnului, făcând bormașina să se învârtească în gol.

În continuare, voi experimenta și cu alte metode de fixare a lemnului, dar voi încerca să și adaug un stativ cu rulmenți între bormașină și lemn, pentru a proteja un pic motorul bormașinii.

Comentarii

  1. Salut! Eu am gaurit piesa de prins iar in gaura am introdus fortat si uns cu lipici pt lemn, un cep din cele ce se gasesc la magazinele de bricolaj. Am avut succes cu lemnul de brad, de prun/corcodus. Fail total la fag...

    RăspundețiȘtergere
  2. Io ceva de soiu' asta folosesc: https://www.worthpoint.com/worthopedia/wolfcraft-woodturning-lathe-drill-1617749622

    Ce mi se pare mai bun la el decat la o solutie artizanala, e ca desi antrenarea se face tot cu bormasina, are un dispozitiv de prindere a bormasinei care evita solicitari perpendicular pe axa la bormasina. Bormasina nu e gandita pt. astfel de solicitari dac-o folosesti asa se strica mai repede decat dac-o folosesti normal.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu