O cutie pentru dalti



Am primit de curând de la tatăl meu mai bine de douăzeci de dălți pentru sculptură, dintre cele adunate de el de-a lungul vieții. Majoritatea sunt vechi de 20-30 de ani, dar toate sunt foarte bune încă, având nevoie doar de puțină grijă la ascuțire.


Pentru a le putea păstra așa cum se cuvine, m-am hotărât să fac o cutie din lemn de brad, folosind deja obișnuitul panel încleiat.

Dimensiunile și proporțiile au fost dictate exclusiv de colecția de dălți – cea mai lungă dintre ele a dictat lungimea sertarelor, iar cea cu profilul cel mai accentual le-a stabilit adâncimea. După un calcul sumar, am ajuns la concluzia că îmi trebuie patru sertare și, înarmat cu cifrele acestea, am intrat în atelier.

Sertarele sunt îmbinate în coadă de rândunică și alunecă pe șine din lemn. Pentru a reduce cât mai mult din greutate, am socotit că nu este nevoie să le mai adaug și un fund din placaj. 


Fețele sertarelor au primit o margine decorativă, realizată cu ajutorul frezei și al unui cuțit de rotunjire. 


Pentru carcasă, am folosit tot îmbinarea în coadă de rândunică, dar de data aceasta am decis să experimentez cu pinii extra-subțiri. Am trecut prin câteva momente de emoție, dar în final totul s-a aliniat așa cum trebuie, iar ritmul formelor este unul plăcut ochiului. Pentru a crea un ecou al rotunjimii sertarelor, am îndulcit și colțurile carcasei.



După ce am încercat un nou tip de coadă de rândunică și nu am dat greș, m-am încumetat la încă un experiment – intarsia. Am găsit într-un ungher o bucățică de eucalipt rămasă din 2013 și am decupat-o în forma monogramei mele. 


Am transferat conturul pe cutie, iar în continuare am folosit freza cu un cuțit de 4 mm pentru a elimina cea mai mare parte din lemnul de prisos. In final, am corectat contururile cu ajutorul cuțitului și dălții. 



Procesul nu a fost nici pe departe lipsit de probleme. Am depășit cu freza conturul, cu dalta am tăiat un pic mai mult decât trebuia, iar adeziv am pus mult, mult prea mult. Cred că mare parte dintre probleme ar fi ușor de evitat dacă aș folosi, așa cum se obișnuiește, furnir subțire, și nu ditamai bucata de 6 milimetri.


Chiar și așa, rezultatul final nu e cu totul urât.


În continuare, am terminat sertarele, adăugând mânere făcute din aceeași bucată de eucalipt și am lăcuit toate piesele.


După toate peripețiile, produsul final arată așa:





Comentarii

Trimiteți un comentariu